# Multiplication, Division, Fractions, and Ratio

All of these concepts involve proportional and multiplicative relationships and the bar model is particularly valuable for representing these types of problems and for making the connections between these concepts visible and accessible.

## Multiplication

Notice how each section of the bars in the problem below has a value of 4 and not 1. This many-to-one correspondence, or unitising is important and occurs early, for example in the context of money, where one coin has a value of 2p for example. It is also a useful principle in the modelling of ratio problems.

**Peter has 4 books**

Harry has five times as many books as Peter.

How many books has Harry?

4 × 5 = 20

Harry has 20 books

## Division

When using the bar model for division it is the image of sharing rather than grouping which is highlighted in this representation.

**Mr Smith had a piece of wood that measured 36 cm.**

He cut it into 6 equal pieces.

How long was each piece?

36 ÷ 6 = 6

Each piece is 6 cm

## Problems Involving Proportion

When modelling problems involving proportion it is useful to divide the bar into equal parts so that the proportional relationship and multiplicative structure are exposed.

Once the value of one part is labelled, the other parts can be identified as they are the same, for example in this KS2 SATS Question.

24

In a class, 18 of the children are girls.

A quarter of the children in the class are boys.

Altogether, how many children are there in the class?

The bar represents the whole class

Folding the bar into quarters allows us to represent the boys as a proportion of the whole class

The rest of the class must be girls

There are 18 girls so each of the three girl sections must equal 6 and so the boy section must also be 6. 6 × 4 = 24, there are 24 children in the class.

## Fractions

The bar model is valuable for all sorts of problems involving fractions. An initial step would be for pupils to appreciate the bar as a whole divided into equal pieces. The number of equal pieces that the bar is divided into is defined by the denominator. To represent thirds, I divide the bar into three equal pieces, to represent fifths I divide the bar into five equal pieces. A regular routine where pupils are required to find a fraction of a number by drawing and dividing a bar, using squared paper would be a valuable activity to embed both the procedure and the concept and develop fluency.

**Find 15 of 30 **

The same image can be used to find 25 or 35 of 30 etc.

Finding the original cost of an item that has been reduced in a sale is one that pupils find particularly tricky. The ease at which such problems can be solved is demonstrated below:

A computer game is £24 in the sale. This is one quarter off its original price. How much did it cost before the sale?

The bar represents the original cost. It is divided into quarters to show the reduced cost of £24.

£24 ÷ 3 = £8, giving the value of three sections of the bar. The final section of the bar must also be £8, since it represents the same proportion as each of the other sections.

£8 × 4 = £32

The original cost of the computer game is £32

## Percentages

Problems involving percentages are solved in a similar way to those involving fractions. The key is to divide the whole into equal parts.

**A computer game is reduced in a sale by 30%. Its reduced price is £77. How much was the original price?**

Dividing the bar into ten equal pieces allows us to represent 30% and keep the other pieces the same size.

£77 ÷ 7 = £11

The original cost (the whole bar) is £11 × 10 = £110

## Problems involving Ratio

The ratio problem outlined below is represented with double sided counters. These can be used as an alternative representation to drawing a bar. The advantage of this is that they can be moved around to represent a change in relationship.

**Sam and Tom have football stickers in the ratio of 2 to 3. Altogether they have 25 stickers. If Sam gives half of his stickers to Tom, how many will Tom have?**

Sam

Tom

25

Recognise that if together the counters have a value of 25 then one has a value of 5

Give half of Sam's stickers to Tom

Sam

Tom

25

Multiply 5 by 4 to give the total value of Tom's stickers

5 × 4 = 20

Notice how the many-to-one correspondence, as discussed above, allows this problem to be modelled efficiently. Children may at first use a one-to-one correspondence (i.e. each counter having a value of 1) and represent the problem using 25 counters, setting them out in a two to three ratio as illustrated below.

Children can then be supported in transferring their understanding to many-to-one correspondence as illustrated above (i.e. that every 5 counters in each column can be replaced with one counter worth 5). The flexibility of appreciating that the value of one counter can change depending on the context and the total quantity helps to develop the pupils’ algebraic reasoning.

Notice how the strategy explored above supports this KS2 SATS question

A gardener plants tulip bulbs in a flower bed.

She plants 3 red bulbs for every 4 white bulbs.

She plants 60 red bulbs.

How many **white** bulbs does she plant?

60

**Answer =**

80 white bulbs

very helpful indeed, planning lesson on word problems using bar method